Nyhet

ShareTex bygger pilotanläggning för textilåtervinning

Efter framgångsrika projekt inom bland annat BioInnovation, tar ShareTex steget och bygger en pilotanläggning för att skala upp sin teknologi. Med deras teknik blir det möjligt att återvinna bomull i blandmaterial till likvärdig textilfiber – vilket inte går att göra i kommersiell skala idag. Investeringen i storleksordningen miljoner euro sker i samarbete med Spaniens största skogsbolag.

Lagar och regelverk styr mot att vi måste återbruka och återvinna mera. En bransch som berörs av de nya förutsättningarna är mode och textil, och medan second hand-marknaden går starkt framåt, saknas ett bra utbud av tekniker för textilåtervinning. Här har ShareTex, med stöd från BioInnovation med flera utvecklat en ny kemisk återvinningsteknik där biobaserad textil, som bomull, kan spinnas om direkt från avfall till ny textilfiber. I praktiken innebär det att exempelvis bomull kan bli till nya fibrer med likvärdiga egenskaper. Något liknande går inte att göra på kemisk väg idag eftersom processen förändrar fibrernas karaktär.

Skalar upp sin teknik

Miguel Sanchisfotosharetex. 1X1jpg
Miguel Sanchis, vd Share-Tex.
Foto: Share-Tex.

Nu tar ShareTex steget mot kommersialisering i ett samarbetsavtal med Spaniens största skogsbolag Ence. Pilotanläggningen som driftsätts tidigt 2026 byggs i Spanien och ska inledningsvis tillverka 1-2 ton återvunnen textilfiber per år. Både bomullstextilier och textilier i materialmixen bomull-polyester kommer att återvinnas. För den senare saknas idag kommersiella återvinningstekniker för att få fram ny textilfiber.

– Vi kommer att verifiera teknologin men också ekosystemet och värdekedjan, så att vi fullt ut kartlägger den kommersiella potentialen hos de textilfibrer som är återvunna i vår process. BioInnovation-projektet har varit betydelsefullt för att få till stånd det här samarbetet, särskilt de resultat som öppnar för återvinning av bomull-polyester-blandningar, säger Miguel Sanchis Sebastiá, vd ShareTex.

Vill återvinna blandmaterial

Ana Requejo Silvafotoprivat
Ana Requejo Silva, Ence.
Foto: Privat.

Inledningsvis kommer pilotanläggningen att skala upp det första steget i ShareTex process där materialet på kemisk väg löses upp till ett slags trögflytande vätska. Det andra steget är att spinna lösningen till en textilfiber, där kommer lämpliga spinningtekniker att testas längre fram.

– Vi ser stor potential i att återvinna blandmaterial eftersom de utgör en betydande andel av all textil som finns på marknaden. Det är en råvara som är tillgänglig i stora volymer och som i dagsläget inte kan återvinnas till ny textil, men där ShareTex process visar lovande resultat. För oss är det viktigt att bygga en flexibel anläggning som tillåter oss att utforska olika avfallsströmmar, produktområden och samarbeten, säger Ana Requejo Silva på Ence.

H&M Gruppen: Viktigt att hitta återvinningsvägar för bomull

Martin Ekenbarkfotoh&M Group
Martin Ekenbark, projektledare vid H&M Gruppens Circular Innovation Lab.
Foto: H&M Group.

H&M-gruppen och RISE har varit två deltagande parter i BioInnovation-projektet, tillsammans med ShareTex tar de nu resultaten vidare i ett samarbete med finansiering från annat håll. Där utforskar trion så kallad luftgapspinning och om den spinningtekniken skulle kunna öka industrins användning av återvunnen bomull. Tekniken är intressant eftersom den är så pass varsam att den återvunna fibern har potential att likna nyproducerad bomull.

H&M Gruppens ambition är att använda 50 procent återvunnet material till 2030.

– För att öka cirkulariteten behöver vi hitta återvinningsvägar för bomull som idag utgör 60 procent av våra material. Att delta i den här sortens projekt är ett sätt att stötta nya innovationer och sätta dem i en verklig kontext. Redan i ett tidigt stadium tittar vi på både tekniken och affärsmodellen: hur är tillgången på råvaran och vad kommer den att kosta? Genom att först finnas med som en stödfunktion och längre fram tillgängliggöra vår leverantörskedja, kan vi snabba på implementeringen av mer hållbara material, säger Martin Ekenbark, projektledare vid H&M Gruppens Circular Innovation Lab.