Nyhet från CITEX

“Det finns stor potential att skapa cirkulära system”

Det stora textilforskningsprojektet Circular Textile Innovations (CITEX) som BioInnovation initierade i slutet av 2021 har nu nått målgången. Heidi Hautajärvi Stenmark ledde det nu avslutade koordineringsprojekt som var bryggan mellan tre större delprojekt.

Här berättar Heidi Hautajärvi Stenmark mer om projektet:

Vad åstadkom ni med CITEX?

– På RISE (Research Institutes of Sweden), i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, koordinerade vi tre större delprojekt som fokuserade på olika aspekter av hållbar textilproduktion. Dessa projekt hade fokus på bland annat återvinningsvägar för konstgjorda cellulosafibrer så som viskos, att se över potentialen för mekaniska återvinningsanläggningar här i Sverige, samt utveckling av innovativa fiberblandningar och garnspinningstekniker.

Trots att dessa projekt är ganska olika varandra, är de ändå starkt sammankopplade när man ser på dem ur ett systemperspektiv. Vi kan inte behandla varje projekt isolerat. För att verkligen uppnå en cirkulär ekonomi behöver vi skapa ett sammanhängande ekosystem där varje del påverkar och kompletterar de andra. Det handlar om att förstå och ha insyn i hela värdekedjan.

– Det här projektet belyser hur viktigt det är för textilindustrin att fokusera mer på effektiva återvinningsmetoder och utvecklingen av nya hållbara fibrer. Vi ser genom de tre olika projekten att det finns stor potential för att skapa ett cirkulärt system. Det som behövs nu är att branschen vågar ta steget och skala upp dessa lösningar för att verkligen göra skillnad.

Heidih 04
Heidi Hautajärvi Stenmark, RISE.
Foto: Johan Olsson.

Vad ser du som viktigt framåt för utvecklingen av området?

– Även om stora framsteg har gjorts i de tre delprojekten kvarstår en del utmaningar. Som många vet så står textilindustrin inför stora förändringar med bland annat nya kommande regelverk, till exempel det digitala produktpasset, så därför behövs verkligen ytterligare forskning och innovation framgent.

– Gemensamt i projektgruppen identifierades en rad utmaningar, bland annat att Sverige behöver en välfungerande infrastruktur för effektiv insamling och sortering av textilier. Man behöver också säkra tillräckliga volymer av råvara med konsekventa och lämpliga fiberegenskaper som är anpassade till olika återvinningstekniker.

Här är det viktigt att det skapas långsiktiga partnerskap mellan sorteringsanläggningar och återvinningsföretag för att säkerställa en stabil och tillförlitlig råvaruförsörjning. Även etablerade standarder och klassificeringssystem för återvunna fibrer är jätteviktigt, liksom politiska åtgärder på olika plan. Detta är något både RISE och IVL fortsätter att jobba med i olika forskningsprojekt.

Hur upplevde du att det var att vara projektledare för CITEX?

– Jätteroligt att få jobba med så många olika aktörer! Att få insyn i de olika delarna av värdekedjan och de resultat som forskarna fått fram. Det är så värdefullt att få vara med och sammanföra forskare, innovatörer och företag i ett gemensamt projekt. Jag hoppas få se fler sådana här typer av projekt!