Relaterat innehåll
Resurssmarta processer
Från labb till marknad – Stora Enso håller innovationskurs för doktorander
Resurssmarta processer
Resurssmarta processer
Företagsforskarskolan Resurssmarta Processer har nu nått halvtid. 18 doktorand- och post doc-projekt genomförs i satsningen som ska stärka den biobaserade processindustrin.
I företagsforskarskolan deltar processindustriföretag inom skog, kemi och textil samt doktorander och forskare från akademi och institut. En halvtidsutvärdering visar att deltagarna genom företagsforskarskolan fått ökade möjligheter att utveckla metoder och nya kunskaper. Engagemanget har också resulterat i att kunskap, metoder och initiativ som genomförs i de olika forskningsprojekten har kunnat överföras till industriparterna eller kunnat implementeras i de pågående forskningsprojekten.
Företagsforskarskolan är sprungen ur ett behov av utökad forskning inom biobaserad processindustri som identifierats inom både industriföretagen och akademin. BioInnovation bidrog till att 11 doktorand- och post doc-projekt kunde starta och sedan har satsningen byggts på med fler projekt från olika finansiärer. Nu senast med post doc-projekt inom AI-området. När BioInnovation utvärderades inför programmets fjärde etapp var just en av rekommendationerna som programmet fick med sig att stärka och utöka satsningen på Företagsforskarskolan Resurssmarta Processer.
– Det är glädjande att vi ser en så stark nytta för både industrin och akademin i denna satsning och att den nu byggts på ytterligare. Industrins engagemang är högt, det ser vi bland annat på de doktorandkurser som genomförts och där industrin både varit med och lagt upp och lett kurserna, säger Torgny Persson, chef för forskning och innovation på Skogsindustrierna samt ledamot i BioInnovations programstyrelse.
Att forskningsresultaten stärker verksamheterna är en viktig aspekt, men också dess roll för att utöka nätverken mellan branscherna och forskningen.
– Vi ser att deltagarna uppskattar de nätverksmöjligheter som ges på våra årliga konferenser och träffar, berättar Merima Hasani, som är docent på Chalmers och koordinator för satsningen och fortsätter;
– Företagsforskarskolan ger nytta och de som är engagerade i satsningen uppger att kontakter mellan industriföretagen och forskarna underlättats samt att företagsforskarskolan bidragit till en ökad förståelse för såväl den storskaliga processindustrin som forskningen. Det visar att vi byggt en bra grund som gynnar påbyggnad av framtida initiativ.
En enkät särskilt riktad till företagen understryker att företagsforskarskolan har etablerat en arena för bred samverkan kring forskning om den biobaserade industrins basprocesser, och att satsningen bidrar till kompetensförsörjning, och en utökning av det egna personliga kompetensnätverket.
– Satsningen på Resurssmarta Processer är viktig för hela industrin. Att säkerställa framtida försörjning av specialister inom våra kärnprocesser är ett måste för att fortsätta utveckla industrin och våra processer så att vi kan möta kommande behov. Forskarskolan ger oss också ringar på vattnet när det gäller civilingenjörer som utbildats i anknytning till industrin, där vi på Södra till exempel redan anställt Ebba Sundquist som gjort sitt ex-jobb på Chalmers genom företagsforskarskolan, säger Dan Oscarson, chef för process- och produktutveckling på Södra.
Datum för publicering:
Resurssmarta processer
Resurssmarta processer