Programmet

”BioInnovation fångar möjligheter i samtiden och driver på omställningen”

Nära 300 projekt som samlat 800 unika aktörer. Det är siffror som summerar BioInnovations första tio år som strategiskt innovationsprogram. Jan Svärd, ordförande för BioInnovations programstyrelse, understryker det breda engagemanget och att programmet fortlöpande kunnat omforma sina insatser som viktiga framgångsfaktorer.

– 800 unika aktörer – det är en anmärkningsvärd siffra! Den visar att vi som program har ett brett anslag i samhället. Vi har engagerat ett brett spektrum från universitet och företag men också institut och branschorganisationer. BioInnovation nyttjar därmed hela Sveriges bredd i utvecklingen, säger Jan Svärd.

Vilka av programmets insatser ser du har varit viktiga och gett resultat?

– Jag vill lyfta fram den möjlighet programstyrelsen och Team of Experts haft i formandet av programmets tematiska utlysningar. Vi har fångat möjligheter i samtiden på ett bra sätt och samtidigt som vi drivit på omställningen har vi kunnat anpassa utlysningarna efter aktuella behov. Det har varit ett bra sampel där experterna levererat underlag som programstyrelsen kunnat förstärka och justera, förklarar Jan Svärd.

Jan Svärd 2021 Foto Johan Olsson 3
Jan Svärd, ordförande BioInnovations programstyrelse.

– Två andra tydliga exempel som gjort skillnad är utbildningen BioLyftet för små och medelstora företag som vill ställa om till biobaserade och eller cirkulära material, samt Företagsforskarskolan Resurssmarta processer som vill bana väg för stärkt kompetensförsörjning i den biobaserade processindustrin. Med dessa satsningar har BioInnovation mött två högaktuella utmaningar som stärker Sveriges konkurrenskraft, säger Jan Svärd.

En annan anpassning som programmet tidigt genomförde var att väva in målsättningen om en cirkulär och biobaserad omställning.

– När programmet startade för tio år sedan fanns inte cirkularitet med som ett begrepp. Nu är återvinning och cirkulering en naturlig del i programmet som genomsyrat våra utlysningar.

Vilka höjdpunkter från 2024 vill du lyfta fram?

– Vi samlade över 200 deltagare på programmets programkonferens i Göteborg den 7 november. Konferensen var väldigt lyckad och gav en bred bild av den biobaserade utvecklingen. Det är inspirerande att få möta intraprenörer, entreprenörer, forskare och egenföretagare som berättar om resultat, samtidigt som konferenserna ger ett aktuellt läge över bioekonomins utveckling i stort, säger Jan Svärd.

”Känns bra att framtida satsningar börjar formas”

Nu inleder BioInnovation sin fjärde och avslutande treårsetapp. Programmet kommer bland annat att ta fram en vision och färdplan för en framtida cirkulär bioekonomi och kartlägga behovet av policy- och påverkansarbete. Dessutom ska programmet genomföra en internationell omvärldsanalys.

– Det här blir viktiga avtryck från programmet och blir en tydlig överlämning inte bara till forskningsfinansiärerna utan också till branschorganisationerna och samhället i stort för att driva utvecklingen vidare, säger Jan Svärd och understryker;

– Vi kan glädjande konstatera att den forsknings- och innovationspolitiska propositionen är ett bra kvitto på att bioekonomin är viktig genom att stora satsningar nu är siffersatta inom bioekonomins område. Det känns bra att det börjar formas framtida satsningar så att utvecklingen kan fortsätta.