Nyhet
Värmländska papperskorkar ersätter plast – snart hos jättar som Coca Cola
Blue Ocean Closures korkar av pappersfiber har på kort tid gått från vision till att börja ersätta plastkorkar ute i handeln. Nu breddar det värmländska företaget sin affär mot att tillverka enklare produkter som är billigare än sin motsvarighet av plast. I ryggen har de flera stora investerare och bland deras kunder finns välkända internationella varumärken.

På en fabrik i Säffle tillverkas vad som tycks vara helt vanliga skruvkorkar, men det som pågår på den här värmländska orten är världsunikt. Korkarna som kan användas på exempelvis dryckesflaskor är istället för plast gjorda av pappersfiber. De kan återvinnas som kartong till nya förpackningar och bryts ner på några månader om de råkar hamna i naturen. Det kan jämföras med plastkorkar som skräpar ner och där bara en liten del återvinns, och då till mer lågvärdiga produkter.
Bakom korkarna står Blue Ocean Closures och hos dem rullar hjulen snabbt just nu. Drygt två år har gått sedan anläggningen öppnade, på anläggningen används en formpressningsteknik som har utvecklats med stöd av bland annat BioInnovation. Förra året var det svenska hälsokostföretaget Great Earth först med att sätta deras produkt på butikshyllan och under 2025 levereras de första korkarna till stora internationella kunder, som Absolut Vodka, L'Oréal och Coca Cola.

Företagets vd Lars Sandberg berättar att deras produkter just nu testas av varumärkesägare över hela världen och att ytterligare tio internationella kunder tillkom i början av året. Vilka är inte offentligt än men klart står att den japanska förpackningstillverkaren Nissha ungefär samtidigt anslöt sig till skaran av investerare, där bland annat Rottneros och Glatfelter ingår.
– Vi står på en stark grund för fortsatt tillväxt och är mitt uppe i en händelserik tid där vi utvecklar vår teknologi och våra produkter mot kommersialisering, och det med en lösning som vi är helt ensamma om. Våra formpressade fiberprodukter konkurrerar med plast och andra bionedbrytbara material, både vad gäller kostnad och hållbarhetsegenskaper, säger Lars Sandberg,
Fokus nu ligger på att ersätta plastkorkar och lock, dels inom mejerisegmentet som är intressant för sina stora volymer, och dels inom segmentet för premiumförpackningar där hållbarhet värderas allt högre.
Utsett till ett av Sveriges främsta techstartups
Två år i rad har Blue Ocean Closures intagit Ny Tekniks 33-lista över Sveriges främsta techstartups. De är bland de första skogsbaserade startup-företagen på listan, och den första från Värmland.
– Att få det här kvittot från en neutral part är extremt roligt. Det visar att vi är på rätt väg och att svenska startups generellt spelar en allt viktigare roll för forskning och utveckling, säger Lars Sandberg.

Han beskriver hur Blue Ocean Closures kombinerar två svenska paradgrenar när material av skogsbaserad råvara och teknik från svensk metallindustri förenas. Allt började med ett nära samarbete med Thomas Skåre på RISE, som har använt sin kunskap om metallformning inom fordonsindustrin i detta nya sammanhang.
Thomas Skåre minns när Blue Ocean Closures kom till honom med något som liknade bomull:
– Att ta konceptet för metallformning och tillämpa det på pappersfiber kommer med utmaningar. Vi kan utgå från samma tankesätt, men det är två material som beter sig väldigt olika och det var inte självklart att vi skulle lyckas. Vi har gett oss ut på otrampad mark och där har stödet från BioInnovation varit viktigt för att få den ekonomi och kontinuitet som krävs för att ta avgörande första steg.
Flera framgångsrika BioInnovation-projekt i ryggen

Under 2025 kommer Blue Ocean Closures också att börja ersätta metallock. Här har produktutvecklingen skett med stöd av BioInnovation och i ett annat projekt som får stöd från programmet undersöks möjliga anpassningar av råvaran, som dels kan stärka kvalitén och dels pressa kostnaderna. I det projektet medverkar Cellofibers Sweden som har tagit fram ett biobaserat material som kan ersätta formgjuten frigolit, genom att istället för frigolitkulor av fossil råvara göra likadana kulor av träfiber istället. I projektet anpassas träfiberkulorna till Blue Ocean Closures process.
– Samarbetet skapar synergier, vi drar nytta av varandras lärdomar och får möjlighet att utforska materialet och hur det kan anpassas till olika processer. Vi ser stora möjligheter att använda vårt material inom flertalet områden där fossilbaserad råvara dominerar idag. Där är Blue Ocean Closures produkter ett exempel och formgjutna förpackningsmaterial och byggfrigolit ytterligare två, säger Jan Nordin, teknisk affärsutvecklare på Cellofibers Sweden.
Materialet billigare än plast: ”förändrar spelplanen i grunden”
Träfiberkulorna är en möjlig råvara i den del av Blue Ocean Closures affär som kommer att ha stor betydelse för uppskalningen framöver. Den handlar om att ersätta enklare plastprodukter som inte kräver samma höga precision som lock. Hit hör bestick, enklare engångsförpackningar inom food service och vissa elektronikkomponenter.
Vd Lars Sandberg igen:
– Det är ett superintressant område, med en justering av vår teknik kan vi komma ner i extremt låga kostnader och redan i år kommer de första produkterna ut på marknaden. Vi kan tillverka avancerade 3D-formade prylar som har lägre materialkostnad än fossil plast, det förändrar spelplanen i grunden.
Datum för publicering: