Nyhet
Biogasteknologi bryter ny mark inom tillverkningsindustrin
Vid årsskiftet ingick Meva Energy ett 15-årigt avtal där de ska leverera förnybar biogas till koppartrådsproducenten Elcowire. Det gör dem till pionjärer inom metallindustrin och samtidigt bryter de ny mark som leverantör av fossilfri processvärme till pappersindustrin. Satsningarna är resultatet av en teknik som har skalats upp med stöd av BioInnovation.

Meva Energy har haft ett händelserikt 2024. Deras teknologi för att framställa biogas är nyskapande och bidrar till en grönare svensk tillverkningsindustri. I somras invigdes deras första kommersiella anläggning intill Sofidels fabrik som tillverkar mjukpapper och vid årsskiftet ingick de sitt hittills största avtal. Den här gången inom metallindustrin. Avtalet med koppartrådtillverkaren Elcowire är värt 500 miljoner kronor och innebär att Meva Energy bygger en anläggning intill deras fabrik i Helsingborg.
– Kopparsmältningen kräver oerhört höga temperaturer, det har hittills gjort metallindustrin beroende av fossila bränslen. Med vår förgasningsteknologi går det att använda biogas av rester från svensk industri istället. Avtalet är ett kvitto på att fossilfri produktion med biogas är ett realistiskt alternativ även i energiintensiva industrier, säger Meva Energys vd Niclas Davidsson.
BioInnovation viktigt för att få till stånd kommersiell anläggning
Det tioåriga leveransavtalet som Meva Energy har med Sofidel innebär att deras pappersfabrik i Kisa kan minska sina koldioxidutsläpp med 8 500 ton årligen. För att producera energin till tillverkningsindustrin förgasas biomassan, för att i nästa steg brännas och bli till hetluft. Hetluften ger sedan den energi som industrin använder till processvärme.
I ett BioInnovation-projekt tittade Meva Energy på sin förgasnings- och brännarlösning ur ett systemperspektiv. Det ledde fram till en kostnadseffektiv helhetslösning som gjorde att Meva Energy kunde gå från att inledningsvis enbart rikta in sig på fjärrvärmebranschen, till att också kunna ersätta fossil gas i industriella processer.
– BioInnovation-projektet var en viktig möjliggörare för att utveckla brännarlösningen och få till stånd vår första kommersiella anläggning. Kundens största oro var att vår enklare gas skulle göra att mjukpappersprodukter som servetter luktade illa. En spännande del av BioInnovation-projektet var därför att vi tillsatte en doftpanel som fick testa om produkterna luktade, och det gjorde de inte!, säger Niclas Davidsson.
Konkurrerar med pris och leveranssäkerhet
Meva Energys decentraliserade lösning där gasen produceras nära kund kapar de dyra transporter som följer med biogas tillverkad genom konventionell rötning av slam.
– Vi håller konkurrenskraftiga priser, vilket är en absolut nödvändighet för att kunna slåss mot fossil råvara. Världsläget gör det riskfyllt att vara beroende av gas från andra länder, med vår lokala förankring stärks leveranssäkerheten och det hade stor betydelse för avtalet med Elcowire. Att vi använder restprodukter från svensk industri och har produktionen nära kund är två klara konkurrensfördelar, säger Niclas Davidsson.
För två år sedan gick Al Gores klimatfond Just Climate in som storinvesterare i Meva Energy och anläggningen i Kisa, som här syns i bild, har delfinansierats av Klimatklivet. Foto: Meva Energy.
Datum för publicering: