Nyhet
Pyrolysolja testas som grön råvara i kemikalier
Pyrolysolja är en biprodukt från den alltmer omfattande produktionen av biokol från skogsrester. Nu testar ett BioInnovation-projekt att använda pyrolysoljan som råvara i gröna kemikalier och tar samtidigt de första stegen mot att etablera en ny grön värdekedja.

Biokol av skogsrester spås en lovande framtid som ersättare till fossila alternativ. Produktionen ökar och med det ökar också tillgången på de biprodukter som uppstår vid tillverkningen av biokol. En sådan biprodukt är pyrolysolja, som idag används framför allt som bränsle i fjärrvärmeproduktion. Nu gör parterna i ett projekt inom BioInnovation en första kartläggning av pyrolysoljans nytta i den gröna kemin och potentialen i den här möjliga värdekedjan.

– Att hitta nya och fler användningsområden för pyrolysolja är viktigt för att hålla konkurrenskraftiga priser på biokol. Vi kommer att öka i produktionskapacitet den närmaste tiden och då kommer vi upp i tillräckliga volymer för att det ska finnas en affär i att extrahera pyrolysolja. På sikt är det inte omöjligt att den blir en lika betydande del av vår affär som själva biokolet, säger Tobias Brink, Head of business development på Envigas som är industripart i projektet.
Kan ersätta fossilbaserade kemikalier i målarfärg

I ett tidigare projekt inom BioInnovation har parterna konstaterat att pyrolysoljan skulle kunna användas som ersättare till fossilbaserade kemikalier, exempelvis som bindemedel i spånskivor eller för att göra målarfärg fuktavvisande. Just det senare kommer projektparten Sherwin-Williams, ett världsledande företag inom ytbehandlingsprodukter, att utforska.
– Jag ser ett stort värde i att ha förstahandskunskap om nya innovationer och värdekedjor som gör att vi i ännu större utsträckning kan ersätta fossilbaserade råvaror i våra produkter. Målarfärg innehåller en komplex uppsättning kemikalier och små förändringar kräver ofta stora anpassningar för att produkten ska bibehålla sina egenskaper. Det är viktigt att hitta ersättare som så långt det går efterliknar sina fossilbaserade föregångare, säger Oscar Tärnåsen, R&D Manager på Sherwin-Williams.
Ute på en läranderesa
Tidigt 2025 genomför Sherwin-Williams de första testerna som utvärderar om pyrolysoljan kan ersätta fossila råvaror i ytbehandlingar avsedda för industriellt tillverkade träprodukter. Fokus ligger på produkter för utomhusbruk, exempelvis fasadpanel.
Detta blir ett av de sista stegen i projektet tillsammans med en kartläggning av hållbarheten i form av LCA-analyser för de olika utvecklingsspåren och en utvärdering av teknologins ekonomiska prestanda. Allt sammantaget ska detta ge grundläggande lärdomar som visar vägen framåt.

– Vi är ute på en läranderesa mot att bygga en värdekedja som utgår från förnyelsebara material istället för en fossil källa. Det innebär nya aktörskonstellationer och ett nytt know-how. Ett viktigt resultat av projektet är att vi har etablerat nya kontakter mellan företag och individer, säger Bror Sundqvist, projektledare och teknisk doktor vid Luleå tekniska universitet.
Datum för publicering: