Nyhet
Oväntad råvara blir grön kemi till pappersindustrin
Ibland finns svaren någon annanstans än man först anade. Så var det för BIM Kemi som tillsammans med sina projektpartners fick stöd av BioInnovation för att bredda pappers- och massaindustrins användning av grön kemi. En bit in i projektet blev det stopp för den ursprungliga hypotesen – istället uppenbarades en oväntad lösning som kan göra stor skillnad.
Det är inte helt lätt att bromsa in och tänka om. Men det var just vad BIM Kemi fick göra när de, med stöd av BioInnovation och i samarbete med Chalmers, Rottneros och Lantmännen, gav sig på att ersätta de fossilbaserade tensider som används i pappers- och massaindustrin med ett grönt alternativ.

Tensider används inom en mängd olika områden i pappers- och massaindustrin. Bland annat fungerar de som ett diskmedel som tvättar rent massan från oönskade ämnen i träfibern, ett viktigt moment för att få en massa av bra kvalitet. De är ofta helt fossilbaserade, men BIM Kemi har forskat fram en tensid som till hälften är biobaserad. I BioInnovation-projektet ville de ersätta den fossilbaserade ”halvan” som var kvar och göra en helt biobaserad tensid.
– Vårt fokus är att vara innovationsdrivna och konkurrera med nischade produkter som ligger i framkant. Här passar de gröna tensiderna bra, säger Fredrik Nyhlén, produkt- och applikationsutvecklare på BIM Kemi och fortsätter:
– I en internationell kontext ser vi att den svenska pappers- och massaindustrin utmärker sig i sin efterfrågan på grön kemi, som en del i omställningen till en fossilfri produktion.
Oväntad vändning gav lovande resultat
Parterna beviljades ett halvårslångt projekt, för att testa hypotesen att de kunde utgå från sockerarter från Lantmännen, för att göra den helt gröna tensiden. Resultaten såg lovande ut och de fick stöd att fortsätta arbetet i ett tvåårigt BioInnovation-projekt. Utvecklingsarbetet fortgick, men successivt uppdagade det sig att hypotesen med sockerarter kantades av stora hinder och inte gick att jobba vidare med.
– Vi var i mitten av projektet med många dåliga resultat, då bestämde vi oss för att testa en råvara från produktionen av biodrivmedel som dykt upp tidigare i projektet men som vi inte fokuserade på då. Nu väckte den vårt intresse, den visade upp oerhört bra resultat med sitt låga miljöavtryck och potential att vara mer effektiv än dagens tensider, säger Romain Bordes, docent i tillämpad kemi på Chalmers och fortsätter:
– En annan viktig utkomst av projektet är att vi har kunnat visa Chalmers unga forskare hur man kommer vidare i ett läge där man nått vägs ände. Projektresultaten bidrar också till andra vetenskapliga aktiviteter på området. Det här är ett bra exempel på hur ett misslyckande kan vändas till något framgångsrikt.
Snabb uppskalning att vänta
Efter Chalmers inledande tester är nu nästa steg att skala upp produktionsprocessen tillsammans med Rottneros, en potentiell framtida kund av den gröna kemin.
– Projektet bidrar till vårt mål att ha helt fossilfria processer och råmaterial. Att vara med i den här sortens projekt är viktigt för att förstå värdekedjan och grön kemi i ett större sammanhang och inte bara kopplat till vår egen process, säger Nils Hauri, chef innovation och strategiska projekt, Rottneros.
Utvecklingen har gått fort. Inom loppet av ett år beräknar projektet ta produktionen från några gram till kilon. Fredrik Nyhlén avslutningsvis:
– Vi har nått en bra bit på vägen och har goda resultat att presentera för vad som till en början var högt flygande idéer.
Datum för publicering: