Hallå där!

”Kan möjliggöra helt fossilfria träprodukter inom möbel- och byggindustrin”

Vid tillverkning av lim och kompositmaterial används vinylacetatmonomer (VAM).  För närvarande är kommersiell VAM-produktion uteslutande baserad på fossilt råmaterial, vilket bidrar till ytterligare kol i atmosfären. BioInnovation finansierade därför under 2024 hypotesprövningsprojektet VAM-baserat lim från bioetanol – steg 1, där man utforskade en ny kemisk väg, som möjliggör produktion av VAM från ett helt biobaserat råmaterial.

Mathilda Johansson
Mathilda Johansson, projektledare SEKAB.
Foto: SEKAB.
Hallå där Mathilda Johansson, Sekab! Du var projektledare för detta projekt. Hur gick det?

– Det var ett framgångsrikt projekt och vi kunde se intressanta resultat som har lagt grunden för vidare utveckling. Trots att sex månader går väldigt snabbt och att det fanns flera utmaningar med processen, kunde vi i upprepade experiment validera vår hypotes!

Ditt företag Sekab samarbetar med RISE AB och RISE Processum i projektet, vem gjorde vad?

– Vi på Sekab planerade och koordinerade projektet, designade experimenten och sammanställde resultaten. Vi genomförde även hållbarhets- och marknadsanalysen. RISE AB ansvarade för utrustningen och det praktiska genomförandet av experimenten. Sedan var RISE Processum med som rådgivare i experimentdesign och resultatanalys. Både RISE AB och RISE Processum utförde kemiska analyser på produkterna från processen.

Det första målet i projektet var ett ”proof of concept” för biobaserad VAM-produktion. Kan du berätta lite om det?

– Proof of concept innebär att vi jobbar i en tidig utvecklingsfas, där vi vill validera en aspekt av en idé och få en tidig indikation på att idén har potential. I detta fall ville vi validera det första steget av två, alltså se om vi kan producera någon mängd av den molekyl som behövs till det andra processteget, och det lyckades vi med. 

Vilka användningsområden skulle det nya limmet kunna ha?

– Ur applikationssynpunkt skiljer sig inte biobaserat VAM märkvärt från fossilt VAM – en biobaserad produkt kan direkt ersätta den fossila i exempelvis trälim. Ur hållbarhetssynpunkt blir skillnaden däremot stor: ett biobaserat trälim kan till exempel möjliggöra helt fossilfria träprodukter inom möbel- och byggindustrin. Det finns därför en stor industriell efterfrågan på just biobaserat VAM.

– Men användningsområden för VAM är inte begränsat till lim, utan det kan också användas i framställning av skummaterial och vattenlöslig plast eller som komponent i färger, lacker och bestrykningsmedel.

Vad händer härnäst?

– Tack vare positiva resultat från projektet kan vi nu rikta fokus mot att uppnå en resurseffektiv process och så småningom mot en process för det andra steget, där produkten är biobaserad VAM. Vi har också etablerat ett samarbete med en akademisk forskningsinstitution som kan bidra med den senaste forskningen inom katalytiska processer, så det ser ljust ut!