Nyhet

Smartare byggen med skruvfria KL-träskivor

Korslimmat trä har öppnat för ett mer konkurrenskraftigt trähusbyggande med lägre klimatavtryck. Idag monteras KL-träskivorna med skruv – en tidskrävande procedur som dessutom försvårar framtida återbruk. I ett BioInnovation-projekt utvecklas en skruvfri lösning inspirerad av klickgolv.

MarcusbergelinfotodavidelmlundF
Marcus Bergelin, vd Moditri
Foto: David Elmlund

Bygg- och fastighetsbranschen står för drygt tjugo procent av Sveriges klimatpåverkan och att bygga mer med trä är ett sätt att reducera sektorns utsläpp. Här har korslimmat trä (KL-trä) fått en viktig roll, bland annat eftersom det med sin höga hållfasthet och låga vikt kan ersätta stål och betong.

För att göra trähusbyggandet än mer konkurrenskraftigt och minska klimatpåverkan, vill ett projekt inom BioInnovation få bort de stora mängder skruv som används vid montering av KL-träskivor – och särskilt fokus ligger på golvbjälklag. Projektet leds av Moditri som har utvecklat en patenterad sammanfogningsteknik kallad XLoc™️, där KL-skivorna klickas på plats precis som ett modernt parkettgolv. Innovationen kan fasa ut såväl stål som ett tidskrävande och mödosamt arbetsmoment på byggarbetsplatsen.

– Klickgolv har revolutionerat golvbranschen och jag tror att vi kommer att se samma utveckling inom husbyggnation. Skruvfria konstruktionslösningar kommer med många positiva effekter, som var och en är skäl nog att införa tekniken, säger Marcus Bergelin, vd Moditri.

Bild3moditrifotodavidelmlund
Foto: David Elmlund

Testas skarpt på hus i Umeå

En byggnads stabilitet påverkas av hur väl varje del av konstruktionen monteras ihop och den här sortens sammanfogningsteknik kan öka säkerheten och ta bort de risker som kommer med att skruvar monteras fel. Tekniken skapar förutsättningar för cirkularitet och bidrar till att öka förädlingsvärdet hos KL-träskivor, eftersom de blir på ett avgörande vis enklare att återanvända. 

Inom BioInnovation-projektet har de första prototyperna tagits fram och projektparten Martinsons ska installera golvbjälklagen skarpt i en byggnad i Umeå. Där kommer de att jämföras mot dagens material och metoder.

Gunnar Lundmarkfotomartinsons
Gunnar Lundmark, kvalitets- och utvecklingschef Martinsons.
Foto: Martinsons.

– Den positiva effekten på byggkostnad, klimat och arbetsmiljö gör det här till ett prioriterat projekt, helt i linje med vårt arbete att öka trähusbyggandet och hitta sätt att använda trä mer effektivt. Enligt våra kalkyler och de tester som hittills gjorts är det här en lovande innovation, säger Gunnar Lundmark, kvalitets- och utvecklingschef Martinsons. 

”En högst realistisk början”

De utvärderingar och tester som hittills har gjorts visar att de skruvfria KL-träskivorna kan tillverkas i befintlig maskinutrustning och att den marginella kostnadsökning som kommer med att förse skivorna med skarvar hämtas hem i en mer effektiv byggprocess.

– I förlängningen skulle vi kunna klicka ihop hela byggnader men att fokusera på själva golvbjälklaget är en högst realistisk början som inte kräver stora förändringar av branschen och inte adderar komplexitet till bygget. Nu sätter vi bollen i rullning genom att börja använda innovationen och samla in data som visar på vinsterna, säger Marcus Bergelin. 

I mars 2025 återkommer vi till Marcus Bergelin för att höra hur det gått med installationen i Umeå.

– Installationen är klar och resultatet överträffade våra förhoppningar. Martinsons levererade materialet och AR Bygg gjorde två identiska installationer på olika våningsplan på ett bygge inne i centrala Umeå; en med traditionell skruvning och en med XLoc™️, så att vi kunde jämföra lika mot lika. Lite orättvist då vi hade en teknik som installatörerna var inkörda på sedan många byggen med skruvning vilken jämfördes med första gången någonsin med klick. Att vi under sådana förhållande fick ett mycket bra resultat är talande. Det brukar inte gå så bra första gången man gör något, säger Marcus Bergelin och fortsätter;

Vi såg bland annat att ledtiden under installationsfasen reducerades mer än 50 procent, och nedlagt arbetstid per installerad skiva reducerades med drygt 60 procent. På så vis kunde resurser frigöras i byggteamet, och dessa personer kunde genomföra andra uppdrag. Potentialen är sannolikt ännu högre eftersom byggkranen är van att ha god tid på sig vid bjälklagsläggning. Nu blev de plötsligt flaskhals och var inte förberedda på att strömlinjeforma sitt arbete för att hänga med.