Krönika
Samverkan bygger idéer och samling för framtidens biobaserade samhälle
För att nå målsättningen om att skapa ett biobaserat och cirkulärt samhälle har frågor om hur vi bor och arbetar en stor inverkan. Vi har sett en enorm utveckling av träbyggandet de senaste 30 åren. Idag byggs 20 procent av alla flerbostadshus med trästomme. Ungefär samma utveckling ser vi för kontor och skolor.

Forsknings- och innovationsmässigt finns fortfarande ett behov av optimering och kvalitetssäkring av byggandet. De grundläggande frågorna kommer alltid vara av intresse – men vi ser också en aktiv förflyttning av fokus till andra frågor som produktutveckling, processutveckling, nya typer av konstruktioner och under senare år också mot frågor kring återanvändning och återvinning av träprodukter.
BioInnovation har bidragit stort till att utveckla användandet av biobaserade material för samhällsbyggandet. Det finns många exempel där projekt finansierade av BioInnovation har lett till produkter och processer som nu tagit sig hela vägen till att användas i verkliga byggprojekt. Här vill jag passa på att lyfta fram några projekt lite extra:
- Biobaserade isoleringsmaterial där ett flertal projekt har handlat om funktion i byggnader och designmetoder. Det finns också ett flertal träbyggnader där man använt biobaserade isoleringsmaterial och där konstruktionen följs upp under en längre tid för kvalitetssäkring.
- Ett helt nytt fasadsystem som innehåller både en ny design och ett infästningssystem. Idag finns kommersiella fasadsystem som är utvecklade från detta.
- Projekt för processutveckling för trähusindustrin för att effektivisera processen från design till inköp och produktion. Detta har genomförts i samverkan med BioInnovations systerprogram Smart Built Environment. I programmet arbetar företag aktivt med effektivisering av sina processer.
- Två andra projekt har handlat om utveckling av syllar av KL-trä och nya innovativa förbandstyper för KL-trä. Dessa lösningar kan man läsa mer om här i BioInnovation Highlights.
Man kan också se ett allt större intresse för cirkularitet i olika former, en variant är att nyttja det redan byggda, en annan att återanvända eller återvinna material. Också här finns flera spännande exempel på projekt:
- Timber on Top där man tittade på möjligheter och utmaningar kring att bygga på befintliga byggnader med ytterligare våningar i trä. Resultaten från detta projekt kan man se i form av en digital utbildning , men också i konkreta påbyggnadsprojekt som startat genom det nätverk som bildades i projektet.
- I ett annat projekt arbetar man med att återanvända träfasaden från en byggnad i en ny byggnad. I dagsläget finns flera prototyper framtagna som är tänkta att användas på en byggnad i Skellefteå.
- Det har också genomförts fler projekt där återvinning av olika biobaserade produkter stått i fokus. Det kan röra tillverkning av nya skivor av återvunnet trä men också lim tillverkat av restprodukter från livsmedelsindustrin.
Det finns också projekt som visar hur biobaserade produkter kan användas för att ersätta andra material i större konstruktioner. Ett sådant exempel är projektet som drivs i samverkan med Specialfastigheter där man undersöker om trä kan användas i deras fastigheter – fastigheter med stora krav på hållbarhet och säkerhet.
Det man kan se är att det inte alltid är den direkta lösningen från FoI-projekten som kommer till praktisk användning. Men den samverkan som sker i projekten innebär att företagen får nya idéer och nätverk och ofta vidareutvecklar lösningarna som kommit fram i projekten och anpassar dem till sin produktion. En tillbakablick på många av de projekt som bedrivits inom BioInnovation visar också på hur många av resultaten som kommer till praktisk användning.
Marie Johansson
forskare på RISE och medlem i BioInnovations Team of Experts
Datum för publicering: